Hva skjer i koronavaksine-sakene?

- Vi har med stor interesse sett på rapporten til Ulvestad. Vurderingen vår er at hans rapport ikke endrer våre konklusjoner, sier direktør i NPE Kristin Cordt-Hansen.

Skriv ut 30. oktober 2024

Det har vært stor oppmerksomhet knyttet til koronavaksinen og hvilke skader vaksinen kan gi. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har mottatt over 2000 saker fra personer som mener de har fått plager som skyldes vaksinen. Vi har så langt utbetalt over 30 millioner kroner i erstatning for skader som følge av koronavaksine.

- For de som mener de har fått plager etter å ha tatt koronavaksine, betyr det mye å vite om de får erstatning eller ikke, sier Kristin Cordt-Hansen, direktør i NPE.  

Det er egne regler for å avgjøre hvem som har rett til erstatning for plager etter vaksine. Det skal mindre til for å få erstatning i disse vaksinesakene enn i andre pasientskadesaker. Høyesterett har derfor sagt at det som kreves for å få rett til erstatning er at det er «et visst forskningsmessig belegg» for at det er en sammenheng mellom vaksinen og plagene.

- Både jussen og medisinen er vanskelig i disse sakene, sier Cordt-Hansen.

- Når det gjelder medisinen så foregår det mye forskning som kan gi nye svar på hvilke plager vaksinen kan gi. For å holde oss oppdatert på det som skjer medisinsk så har vi blant annet fått hjelp fra en anerkjent vaksineforsker og immunolog, professor Gunnveig Grødeland. Hun har skrevet en medisinsk erklæring som oppsummerer medisinsk viten om koronavaksiner og hvilke plager de kan gi, fortsetter Cordt-Hansen.

Sett på Ulvestads rapport

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har vært kritiske til hvordan NPE behandler koronavaksine-saker. NSF ba professor ved Universitetet i Bergen, Elling Ulvestad, om å skrive en uttalelse om koronavaksiner og hvilke skader de kan gi, som for eksempel tilstander som utmattelse, hjernetåke, muskelsmerter og kognitive plager.

- Det er klare holdepunkter for at det i sjeldne tilfeller er sammenhenger mellom vaksinasjon og de nevnte tilstander, sa Elling Ulvestad til VG.

NPE mottok rapporten til Ulvestad i slutten av august.

- Har rapporten til Ulvestad endret NPE sitt syn på vaksinesakene?

- Vi har med stor interesse sett på rapporten til Ulvestad. Vår vurdering er at hans rapport ikke endrer våre konklusjoner, svarer Kristin Cordt-Hansen.

NPE-direktøren forteller at bakgrunnen for det er at NPE har bedt Grødeland om å se på Ulvestad sin erklæring og forskningen han viser til.

- Kort sagt, mener Grødeland at vi ikke har tilstrekkelig forskning i dag som underbygger betraktningene til Ulvestad. Vi har også hentet inn råd fra spesialister på andre medisinske områder, og de deler Grødeland sitt syn, sier Cordt-Hansen.

- Vil NPE behandle noen saker på nytt basert på Ulvestad sin erklæring?

-Nei, det er ingen av våre koronavaksine-saker vi vil behandle på nytt på bakgrunn av Ulvestad sin erklæring, sier Cordt-Hansen.

Møte i nemnda

Cordt-Hansen forteller videre at det nylig var et møte i Pasientskadenemnda (PSN). I PSN sitter det både dommere, advokater, brukerrepresentant og leger. De har som oppgave å ta stilling til om NPE har fattet et riktig vedtak eller ikke. Det betyr at hvis nemnda mener NPE har gjort feil, så vil de endre og gi erstatning. 

I møtet så nemnda på 27 vaksinesaker (24 av dem gjaldt koronavaksiner). De vurderte sakene enkeltvis, og i alle sakene mente de at NPE hadde kommet til riktig konklusjon. Det betyr at ingen av erstatningssøkerne fikk rett til erstatning, etter behandling i nemnda.

- Vi var spente på behandlingen i nemnda. Alle som har krav på erstatning, skal være trygge på at de får det. Vi er derfor opptatt av å behandle alle saker korrekt. Pasientskadenemnda landet på samme konklusjoner som oss, blant annet etter å ha vurdert Ulvestad og Grødeland sine erklæringer. Dette betyr at vi har behandlet disse koronavaksine-sakene riktig, sier Cordt-Hansen.

NPE-direktøren forteller at det ikke er lett å gi avslag i saker hvor det er sterke historier og mennesker som åpenbart har helseutfordringer.

- Jeg blir berørt av mennesker som har helseplager og står i krevende livssituasjoner, og forstår inderlig vel at en erstatning ville kunne hjelpe. NPEs samfunnsoppgave er å gi erstatning til de som har rett til det, men det betyr at vi også må si nei til dem som ikke har rett på erstatning. Enten søkerne har rett på erstatning eller ei, er det viktig for oss at de blir møtt med empati og respekt, avslutter Cordt-Hansen.

Direktør i NPE Kristin Cordt-Hansen

Direktør i NPE, Kristin Cordt-Hansen.

Les også: