Kontaktmøter med bruker- og profesjonsorganisasjoner
Hvert år har Norsk pasientskadeerstatning (NPE) kontaktmøter med ulike bruker- og profesjonsorganisasjoner. Høsten 2024 drøftet vi blant annet anbefalinger fra evalueringsrapporten «Riktig vedtak til rett tid» om hvordan brukerperspektivet kan bidra til bedre saksbehandling.
I evalueringsrapporten av NPE «Riktig vedtak til rett tid» var en av flere anbefalinger en klarere og mer forutsigbar kommunikasjon med erstatningssøker. God ivaretagelse av erstatningssøkere kan bidra til økt tillitt til pasientskadeordningen og avgjørelsene som tas. En annen anbefaling var å styrke kommunikasjon med helsepersonell og helsetjenesten. Et bindeledd mellom NPE og erstatningssøkere/helsepersonell og tjenesten, er bruker- og profesjonsorganisasjonene. Og et tettere samarbeid mellom NPE og organisasjonene kan bidra til bedre innsikt begge veier: vi får eksempelvis innspill til hvordan brukerperspektivet kan brukes i opplæring av saksbehandlere, og vi får delt informasjon om hvordan saksbehandlingen vår foregår.
Legeforeningen
Først ut i rekken var Legeforeningen, hvor direktør i NPE Kristin Cordt-Hansen og avdelingsdirektør for saksbehandling, Anne-Mette Gulaker, møtte generalsekretær Siri Skumlien og Lars Duvaland, leder av avdeling for jus og arbeidsliv. Hovedtemaet var utveksling av synspunkter på ekspertgruppens rapport, spesielt de sakkyndiges arbeid og hvordan vi kan bringe erfaringene våre tilbake til helsetjenesten. Vi diskuterte også muligheten for at NPE kan bidra med innlegg på Legeforeningens kurs for sakkyndige, og vi fikk nyttige tips til hvordan vi kan utvikle pasientsikkerhetsarbeidet vårt.
Pasientskadeforeningen
I slutten av november hadde vi et kontaktmøte med Pasientskadeforeningen, representert ved leder Frank Andersen og styremedlemmene Karl-Erik Hordnes, Vibeke Brunsell og Roar Magne Norheim. Fra NPE møtte Torill Stæhr, Anne-Mette Gulaker og Kristin Cordt-Hansen. Også her var forslagene i rapporten sentrale, men med et tydelig brukerperspektiv.
Pasientskadeforeningen uttrykte bekymringer knyttet til sakkyndige utredninger og forventninger om at forslagene i rapportene skal styrke brukernes innflytelse i saksbehandlingen. De tok også opp vår håndtering av klagefrister. I møtet ble det diskutert hvordan foreningen kan bidra til å styrke vår forståelse av hvor krevende det er å være erstatningssøker.
Personskadeforbundet
I starten av desember hadde vi møte med Personskadeforbundet. Forbundet var representert ved assisterende generalsekretær Per Oretorp og seniorrådgiver Birte Sand Rismyhr. Fra NPE møtte Anne-Mette Gulaker, Kathrine Kjemphol Nygård og Kristin Cordt-Hansen. Et naturlig tema også i dette møtet var tilbakemeldinger fra erstatningssøkere om opplevelsen av saksbehandlingen i NPE. Det ble også diskutert flere spørsmål rundt kvalitet og tillit til arbeidet sakkyndige spesialister gjør i pasientskadesaker. Hvordan forbundet kan bidra til å styrke vår forståelse av hvor krevende det er å være erstatningssøker, var også tema.
Kreftforeningen
Også i møte med denne foreningen var det fokus på hvordan vi i NPE kan styrke erstatningssøkernes tillit til hvordan vi behandler erstatningssakene. Anne-Mette Gulaker og Kristin Cordt-Hansen møtte Kreftforeningens assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei, advokat Marius S. Lindberg og Stine B. Høibak-Nissen, leder for samfunnskontakt. Kreftforeningen var positive både til å formidle kontakt med medlemmer som kan stille opp og fortelle brukerhistorier på arrangementer i NPE, og til at vi kan samle inn erfaringer fra foreningens brukerpanel.
Advokatforeningen
I midten av desember traff Anne-Mette Gulaker, Kathrine Kjemphol Nygård, Kristin Cordt-Hansen og avdelingsdirektør for juridisk avdeling Vibeke Bugge, Advokatforeningen. I alle kontaktmøtene vi har hatt gjennom høsten, har vi innledningsvis kort presentert status fra NPEs side og trukket frem de viktigste anbefalingene fra evalueringsrapporten. I møtet med Advokatforeningen ved generalsekretær Merete Smith, og advokatene Einar Lohne og Mari Grefslie, ble det også anledning til å diskutere noen konkrete forhold tilknyttet invaliditetstabellen som er utviklet for pasientskader. Denne tabellen er under løpende utvikling, og tilbakemeldinger som dette er viktig å ta med seg i arbeidet.
Sykepleierforbundet
NPE har fått meldt erstatningskrav fra flere sykepleiere som mener de har fått ulike skader som eksempelvis utmattelse, hodepine og tretthet etter å ha tatt koronavaksinen. Sykepleieforbundet har engasjert seg på vegne av medlemmene sine som har krevd erstatning, og diskusjonen mellom NPE og forbundet om sykepleierne har rett til erstatning har foregått gjennom hele 2024. I møtet der forbundet stilte med fagsjef Bente Lüdemann, spesialrådgiver Line Hasund, spesialrådgiver Anne Grethe Erlandsen og advokat Gitta Barth var det derfor naturlig at vaksineskader var et tema. Vi diskuterte også hvordan sykepleiere kan få god kompetanse til å veilede pasienter som lurer på om de skal søke erstatning fra NPE. Fra NPE møtte Vibeke Bugge, Kathrine Kjemphol Nygård, Anne-Mette Gulaker og Kristin Cordt-Hansen.
Tannlegeforeningen
Årets siste kontaktmøte hadde vi med Tannlegeforeningen. Fra NPE møtte Kathrine Kjemphol Nygård, økonomisjef Nils Tore Breiby og Kristin Cordt-Hansen generalsekretær Anne Farseth, fagsjef Camilla Hansen Steinum, avdelingsleder og advokat Elin Kvernø og advokat Dag Kielland Nilsen. Ekspertgruppens rapport var hovedtema også her, spesielt de sakkyndiges arbeid og hvordan vi kan bringe erfaringene våre tilbake til helsetjenesten. Vi diskuterte også muligheten for at NPE kan bidra med innlegg på konferanser i regi av Tannlegeforeningen, og vi fikk nyttige tips til hvordan vi kan utvikle pasientsikkerhetsarbeidet vårt. Foreningen delte også sine erfaringer med den nye tilskuddsportalen vår for privat helsetjeneste, og vi fikk gode innspill tar med oss i arbeidet videre.