Slik vurderer NPE erstatningssøknader etter koronavaksine

I 2024 har det i snitt kommet en ny erstatningssøknad om dagen etter koronavaksine.

Print Norsk | 16. August 2024

Hvert år behandler Norsk pasientskadeerstatning (NPE) flere tusen erstatningssøknader. I fjor handlet i underkant av 700 av dem om koronavaksine. Kun 30 prosent av de fikk ja. Hvorfor noen får ja, mens andre får nei er noe NPE stadig jobber med å informere om. 

Vi vil at erstatningssøkere skal vite hvordan regelverket forstås og hvordan vi jobber. Derfor legger vi med jevne mellomrom ut fagnotater om utvalgte juridiske tema. Et fagnotat er en veiledning til saksbehandlerne om hvordan vi forstår og praktiserer regelverket innenfor forskjellige temaer. De siste årene har vi delt fagnotater innen temaer som for eksempel forsinket diagnose og behandling av kreft, informasjonssvikt og infeksjon. Nå legger vi ut et fagnotat om koronavaksine. 

Koronavaksine er et område mange er interessert i. NPE har bedt professor i immunologi og vaksineforsker Gunnveig Grødeland om å skrive en generell erklæring om koronavaksine. Denne er nå ferdig. 

- Vi er glade for at denne generelle erklæringen nå er klar. Vi ønsker at den skal være kjent for alle som kan ha interesse av den, sier Kristin Cordt-Hansen, direktør i NPE. 

Deler dokumenter om vaksineskader 

Til hjelp for å behandle koronavaksinesakene har vi laget dokumenter som gir veiledning til sakkyndige (vi har avtale med) og til saksbehandlerne.

Juridisk fagnotat om vaksineskader: Her er koronavaksiner spesielt omtalt. Det sier noe om hvordan regelverket skal forstås, at det skal mindre til for å få erstatning i disse sakene, og hva det er viktig at saksbehandler vurderer.  

Generell erklæring: Dette er erklæringen fra Gunnveig Grødeland som er til hjelp for sakkyndige. Den sier noe om utviklingen av koronavaksiner, hvordan de virker, eventuelle bivirkninger og mer.

Veileder til sakkyndig: Vi har også laget en veileder til de sakkyndige med informasjon om hva som er spesielt i disse sakene, hva en sakkyndigvurdering bør inneholde, og at det for eksempel skal mindre til for å få erstatning i denne type saker. 

Mal mandat: Dette er et utgangspunkt for spørsmålene som stilles til de sakkyndige i den enkelte saken. Spørsmålene tilpasses den konkrete saken. 

Følger utviklingen nøye  

Det pågår mye forskning rundt korona og koronavaksine, og NPE følger nøye med på utviklingen. Det gjør vi også med avgjørelser fra klageinstansen vår, Pasientskadenemnda, og domstolene. Dokumentene vi deler nå vil bli justert hvis det skjer endringer i medisinsk kunnskap eller juridisk praksis. 

 - Den generelle erklæringen fra professor Grødeland oppsummerer den medisinske kunnskapen vi har nå om bivirkninger av koronavaksine. Skulle det komme ny medisinsk kunnskap, vil vi av eget initiativ ta opp igjen relevante saker. Vi vil da vurdere om den nye kunnskapen gjør at erstatningssøker har rett på erstatning. Dette vil i så fall bli som da det kom ny medisinsk kunnskap om svineinfluensavaksinen, sier Cordt-Hansen.  

Da NPE behandlet saker om skader etter svineinfluensavaksinen skjedde det en gradvis utvikling i kunnskapsnivået om hva slags bivirkninger vaksinen kunne medføre. Da det kom ny viten om bivirkningene, tok NPE på eget initiativ opp igjen saker som var aktuelle. Det gjorde at noen erstatningssøkere først fikk nei, men senere ja på sin søknad om erstatning. 

En søknad hver dag i snitt 

Så langt i år har det i snitt kommet inn omtrent en søknad om dagen tilknyttet koronavaksine.  

- Vi mottar fortsatt søknader om erstatning for bivirkningsskader etter koronavaksine. Etter vaksineringen har NPE mottatt nærmere 2000 erstatningskrav og utbetalt nærmere 25 millioner kroner i erstatning til erstatningssøkere, sier Cordt-Hansen.