Bihulebetennelse - medhold

En kvinne søkte erstatning for tap hun hadde hatt etter en operasjon i bihulene, hvor en bomullstampong ble glemt igjen etter operasjonen. Vi mente at det var feil at tampongen ikke ble fjernet, og kvinnen fikk medhold.

Skriv ut Nynorsk | English | 7. juli 2017

Kvinnen hadde i flere år vært plaget med tett nese, mye press i hodet og smerter i kjevebihulene. Hun hadde også gjentatte bihulebetennelser. Legene prøvde først å behandle tilstanden med kortisonspray, men etter hvert fant de at det var grunnlag for å operere henne, da hun ikke ble bedre.

Etter operasjonen var kvinnen fortsatt tett i nesen og hun kjente en råtten lukt. Ved kontroll med endoskop en måneds tid etter operasjonen, fant legen som undersøkte henne at det lå igjen en bomullstampong bakerst i den ene bihulen. Denne tettet for avløp fra nesen ned mot svelget. Tampongen ble fjernet med tang. Etter det var nesen åpen, og operasjonen viste seg å være vellykket.

Vurderingen vår
Saken ble ikke vurdert av sakkyndig spesialist.

Med bakgrunn i opplysningene fra kvinnen og uttalelsen fra behandlingsstedet mente vi at det ikke var nødvendig å utrede saken ytterligere.

Det er vanlig å legge inn en bomullstampong bakerst i bihulene, for å hindre blødning til halsen under operasjonen. At denne tampongen lå igjen etter operasjonen skyldtes ifølge behandlingsstedet en misforståelse mellom assistenten og legen som opererte.

Med riktig gjennomført prosedyre, ville tampongen blitt fjernet. Da ville kvinnen unngått en ekstra antibiotikakur og blitt fortere frisk etter operasjonen.

Behandlingen kvinnen fikk var ikke i tråd med god medisinsk praksis.

Kvinnen har derfor rett til erstatning.