Mageplastikk – avslag

En kvinne søkte erstatning etter operasjon med fjerning av overflødig hud og magefett. Hun fikk koldbrann i sårene på magen, og hun måtte opereres på nytt. Resultatet ble skjemmende arr på magen. Vi vurderte saken og kvinnen fikk ikke medhold.

Skriv ut Nynorsk | English | 10. januar 2018

En kvinne hadde fått hengende mage etter svangerskap, men var ellers ikke overvektig. Hun ble derfor operert med en mageplastikk hos en plastikkirurg.

Kvinnen ble nøye informert om hva inngrepet gikk ut på, og siden hun røykte, ble det presisert for henne at hun ikke måtte røyke to uker før, og minst to uker etter inngrepet.

Etter operasjonen ble hun først behandlet med et stramt plaster på magen, deretter med en body. Da plasteret ble tatt av etter 14 dager, var det blødningstendens i sårene, som ikke ville gro. Det viste seg at det hadde utviklet seg dødt vev og koldbrann i snittet under navlen. Kvinnen måtte legges inn på sykehus for å få renset sårene, og hun fikk et stygt arr. Arret måtte senere korrigeres med en hudplastikk med hud fra låret.

Vurderingen vår
En sakkyndig spesialist i plastikkirurgi vurderte saken.

Vi mente det var grunnlag for å gjøre inngrepet, da kvinnen ønsket det. Den metoden som ble brukt, var vanlig, og inngrepet ble gjort etter god medisinsk praksis. Det er nødvendig å skjære over mange små blodårer når man snitter på magen og under huden. Legen som opererte kvinnen, gjorde det han kunne for å gjøre minst mulig skade, og det var god blodsirkulasjon i sårene etter operasjonen.

Det er ikke uvanlig at det utvikler seg dødt vev i sårkantene, fordi sirkulasjonen ofte er dårlig i disse hudområdene. Kvinnen røykte fortsatt, og vi mente at dette medvirket til at sårene ikke grodde. Røyking gjør at blodkarene trekker seg sammen, slik at blodforsyningen i sårkantene stopper opp. Vi mente også at kvinnen var godt informert om komplikasjonene som kunne oppstå, og hvor viktig det var å ikke røyke før sårene var grodd.

Kvinnen har ikke rett til erstatning.